Çocuk İhmali Nedir?
Çocuk ihmali, çocukların fiziksel, duygusal veya psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmaması veya çocuğun sağlıklı bir büyüme ve gelişme için gerekli olan koşulların sağlanmaması durumlarını içermektedir.
İhmal Türleri
Fiziksel ihmal, çocuğun fiziksel ihtiyaçlarının karşılanmamasını içermektedir. Örneğin, çocuğun sağlıklı yeme ve içme ihtiyaçlarının karşılanmaması veya temizliğinin yapılmaması gibi durumlar fiziksel ihmal olarak kabul edilir.
Duygusal ihmal, çocuğun duygusal ihtiyaçlarının karşılanmamasını içermektedir. Örneğin, eksik sevgi, ilgi ve destek duygusal ihmal olarak kabul edilir.
Psikolojik ihmal, çocuğun psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmamasını içermektedir. Örneğin, çocuğun eğitim veya sosyal gelişim ihtiyacının giderilmemesi gibi durumlar psikolojik ihmal olarak kabul edilir.
“Çocukluk güneşte oynarken kaygısız olmak; ruhun karanlığında bir kabus yaşamamaktır.” Dave Pelzer
Çocuk İstismarı Nedir?
Çocuk istismarı, çocuğun fiziksel, duygusal veya cinsel olarak zarar görmesine neden olan davranışları içermektedir.
İstismar Türleri
Fiziksel istismar, çocuğun fiziksel olarak zarar görmesine neden olan davranışları içermektedir. Örneğin, çocuğa şiddet uygulamak, yaralamak veya öldürmek gibi davranışlar fiziksel istismar olarak kabul edilir.
Duygusal istismar, çocuğun duygusal olarak zarar görmesine neden olan davranışları içermektedir. Örneğin, çocuğa hakaret etmek, küçümsemek, tehdit etmek ve önemsiz görmek gibi davranışlar duygusal istismar olarak kabul edilir.
Cinsel istismar, çocuğun cinsel olarak zarar görmesine neden olan davranışları içermektedir. Örneğin, çocuğa cinsel dokunuşta bulunmak, cinsel içerikli materyaller göstermek veya zorla cinsel ilişkiye girmek gibi davranışlar cinsel istismar olarak kabul edilir.
“Çocuk istismarı ömür boyu insanlığa bir gölge düşürür.” Herbert Ward
Çocuk İhmali ve İstismarı Belirtileri
- Fiziksel yaralanmalar
- Duygusal veya davranışsal anlamda olumsuz değişiklikler
- Okul başarısının düşmesi
- Çekingenlik
- Agresif davranışlar
- Yeme veya uyku bozuklukları
- Sosyal ilişkilerde sorunlar
- Cinsel davranışların anormalliği
Sıralanan belirtiler tek başına çocuk ihmali veya istismarının varlığını doğrulamayabilmektedir. Belirtiler birden fazla ve uzun süreli olarak devam ediyor ise bir yetişkinin çocuğun durumunu dikkatle incelemesi ve uygun adımlar atması gerekmektedir.
Çocuk İhmali ve İstismarının Önlenmesi İçin Ne Yapılabilir?
- Çocuklar için sağlıklı ilişki ve cinsel eğitim, aileler için sağlıklı bakım ve büyüme programları, yetişkinler için çocuk ihmali ve istismarının önlenmesine yönelik eğitim ve hizmetler sunulmalıdır.
- Çocuklar ve aileler için psikolojik, sosyal ve ekonomik destek sağlanmalıdır.
- Çocuğa bedenini tanıtmak ve iyi dokunuş kötü dokunuş kavramları açıklanmalıdır.
- Çocuk ihmali ve istismarının belirtileri ve nasıl bildirileceği konusunda yetişkinler ve çocuklar arasında farkındalık oluşturulmalıdır.
- Çocukların ihmale veya istismara uğradıklarını bildirmek için güvenli bir yol sağlama gerekmektedir. Bu bildirimlerin incelenmesi ve cezalandırılması için yasal düzenlemeler ve süreçler geliştirilmelidir.
- Televizyon ve internet gibi ortamlarda mahremiyet algısının korunmasına dikkat edilmelidir.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na göre bildirim yükümlülüğü olan meslek elemanları dışında da tanık olan her birey çocuk istismar şüphesini bildirebilmektedir. Bildirim bir suçlama değildir, çocuğun durumunun değerlendirilmesi için yapılan bir taleptir.
“Reddetmenizin sonuçları ömür boyu sizinle birlikte olacak ve gelecek nesillere aktarılacaktır. İstismarda Sessizliğini Kır!” Patty Rase Hopson
İhmal veya İstismara Uğramış Bir Çocuğa Nasıl Yaklaşılmalıdır?
İhmal veya istismara uğramış bir çocuk ile iletişim kurarken dikkatli ve hassas olmak önemlidir. İhmal veya istismara uğramış bir çocuk ile iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken temel konular aşağıdaki gibidir.
- Öncelikli olarak çocuğun güvenliği gözetilmelidir; çocuğun güvenliği tehlike altında ise yetkili makamlara bildirilmelidir.
- Çocuğun kişiliğinin kabul edilmeli ve saygı duyulmalıdır.
- Çocuğun anlattıkları dikkate alınmalıdır.
- Her çocuğun durumu ve ihtiyacı ayrı değerlendirilerek duygusal ve fiziksel ihtiyaçları anlaşılmaya ve karşılanmaya çalışılmalıdır.
- Çocuğun gizliliği korunmalı ve kimseye anlatmak istemediği şeylerin saklanması için güvenli bir ortam oluşturulmalıdır.
- Çocuğun duygusal destek ihtiyacının karşılanabilmesi için ona sevgi ve anlayış gösterilmelidir.
- Eğer çocuğun ihmal veya istismara uğradığı kanısına varılmış ise çocuğun durumunun incelenmesi için yetkili makamlara başvurulmalıdır.
Başvuru için
Alo 183
Alo 155
Çocuk İzlem Merkezleri
En yakın çocuk polis şubesi
Jandarma çocuk ve Kadın kısım amirliği 156
Her türlü çocuk istismarı kabul edilemez bir suçtur.
Peki GÖÇDER’de çocuk ihmal ve istismarının önlenebilmesi adına sunulan katkılar nelerdir?
GÖÇDER, bünyesinde gerçekleştirilen çeşitli projelerde çocuklara yönelik olarak pek çok koruyucu işlevi bulunan atölyeler gerçekleştirilmiştir. Bu atölyeler ile sağlanmak istenen amaçlar aşağıdaki gibidir.
- Kırılgan kız ve oğlan çocuklarının, koruma, refah ve dayanıklılık hallerinin güçlendirilmesi için bireysel koruma desteğine erişimlerini artırmak
- Çocuklara yönelik koruma odaklı etkinlikler düzenleyerek sahip oldukları hakları üzerine bilinçlendirmek
- Ailelerin çocuklarıyla kurdukları ilişkiler konusunda bilinçlendirilmeleri doğrultusunda sağlıklı bir aile yapısına katkı sunmak
- Çocuk ve gençlerin olası riskli ortamlardan uzak tutulmasını ve yeni bir akran çevresi edinmelerini sağlamak
- Ebeveyn görüşmeleri ile aile ve çocuk arasında varsa tespit edilen sorunlara profesyonellerce yürütülecek mesleki çalışmalarla kalıcı çözüm bulmak ve bireylerin ailelerine yönelik aidiyetlerini geliştirmek