Uygulayıcı Kuruluş: Göçmen Hakları ve Sosyal Uyum Derneği (GÖÇDER)
Ortak Kuruluş: 2 Sivil Toplum Kuruluşu stratejik ortaktır.
- Asociatia Comunitatilor Interculturale (Romanya)
- Youth Empowerment Center (Yunanistan)
Fon Kuruluşu: Erasmus+ KA154-YOU – Mobility Of Young People
Proje Bütçesi: 13.600 EURO
Proje Süresi: 12 ay (01.07.2022-30.06.2023)
Proje Uygulama Alanı: Romanya, Yunanistan, Türkiye
Proje Amacı: Gençlerin sosyal, sivil ve toplum hayatına teşviki sağlanarak kişisel gelişimlerine, kalıcı beceriler ve nitelikler kazandırmaları, aidiyet ve benlik duygularının oluşmasına, sosyal farkındalık ve sosyal dayanışma duygusu geliştirmeleri, aktif aktif vatandaş rollerinin arttırılması, fikirlerini özgürce ifade edebilmeleri, ortak belirlenen bir sosyal sorun üzerinde tartışma ve bilgi alışverişi ortamı sağlanması, farklı kültürler tanımaları, yurtdışı deneyimi kazanmaları, Avrupa’yı yakından tanıyarak ortak değerleri öğrenmeleri, gönüllülük bilincinin gelişmesi ve sürdürülebilir olmasına, salgın sonrası dijitalleşmiş dünyaya uyum sağlamalarına, medya okuryazarlığının gelişmesini, dijital demokratik araçları öğrenerek demokratik yaşama katılım kapasitelerinin artırılması, gençler arasında kültürel ve sosyal diyaloğun artırılması amaçlanmıştır.
Proje sonucunda gençlerin;
- gönüllülük faaliyetlerine olan ilgisinin,
- sosyo-demokratik alanda var olma motivasyonlarının,
- çevreye karşı duyarlılıklarının,
- kültürel çeşitliliğe karşı hoşgörülerinin,
- yeni dijital araçların kullanma girişimlerinin
- ve cinsiyet eşitliğine karşı farkındalıklarının artması beklenmektedir.
Hedef Kitle: Projemizin ana hedef grup olarak belirlenen katılımcılar Türkiye’deki 18-30 yaş arası yerel gençlerdir. Ülkelerde yapılacak etkinliklere katılımda ise göçmen gençlerin özellikle dahil edilmesi sağlanacaktır. Gençlik hareketliliğine 3 ülkeden en az 5 genç ve toplamda 15 genç katılacaktır. Bu 15 genç haricinde ülke ziyaretlerinde aktivite yapılan ülkedeki sivil toplum kuruluşunda ulaşılan tüm gençler aktivitelere katılacaktır. Ayrıca herhangi bir engeli olan veya göç kaynaklı dezavantaja sahip kişilerin katılımı teşvik edilecektir.
Ulaşılması Beklenen Sonuçlar: Projemizin dört ulaşılması beklenen sonucu bulunmaktadır. Bunlar:
- Proje sonuçlarının yaygınlaştırmak amacıyla çevrimiçi bir platformun kurulması,
- Her ülke partnerinin kendi yakın bölgesinde bulunan ve öncelikli olarak dahil etme alanında çalışan sivil toplum kuruluşları ile proje sonuçlarının paylaşılması beklenecektir,
- Proje sonuçlarının AB genç diyaloğuna katkı sağlaması amacıyla ülkelerin diyalog temas kişileriyle iletişime geçilmesi planlanmıştır.
Uygulanan Faaliyetler:
- Gençlerin sosyal hayata katılımının artırılması, birbirlerini tanımaları ve etkileşimin artırılması amacıyla hareketlilik yapılacak sivil toplum kuruluşunun uzmanlık alanında göre seçilecek temalarda sosyal etkinlikler yapılacaktır.
- Göç ve göçmenlerin entegrasyonu konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla yüz yüze aktiviteler yapılacaktır. Bu kapsamda göç konusundaki uzmanlar tarafından eğitimler verilecek, göçmenleri içermeye yönelik atölyelere gençler davet edilecek böylece göçmenler ve gençlerin temas kurması sağlanacaktır.
- Partner ülkede gençlerin demokratik hayata nasıl daha aktif katılacağını çözümlemek adına forum yapılacak ve foruma katılan gençlerin görüşleri rapor haline getirilecektir.Gençlerin kendilerini özgürce ifade etmesi amacıyla sosyal etkinlikler düzenlenecektir.
- Avrupa ve Türkiye’deki gençler arasındaki diyalog güçlendirilecek ve gençlerin Avrupa değerlerine yönelik farkındalıkları artırılacaktır. Etkinlik sonunda gençlerin ürettiği fikirlerin AB Gençlik Diyaloğu’na katkı sağlaması amacıyla öne sürülen öneriler rapor haline getirilecektir.