Irkçılık, belirli ırkların doğası gereği diğerlerinden üstün veya aşağı olduğuna dair bir inançtır. Ayrımcılık, önyargı, nefret söylemi gibi çeşitli pek çok biçim alabilen ve yüzyıllardır insanlık tarihinin bir parçası olan ve günümüzde birçok toplumda önemli bir sorun olmaya devam eden ciddi bir sorundur.
“Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.” Malcom X
Bireylerin ve bir bütün olarak toplumun ırkçılıkla aktif olarak mücadele etmesi önemlidir. Bu, kendimizi ve başkalarını eğiterek, ırkçı davranışa ve dile karşı durarak ve çeşitliliği ve kapsayıcılığı aktif bir şekilde teşvik ederek yapılabilir.
Peki ırkçılık ifadeleri içeren davranış ve eylemlere nasıl dur diyebiliriz?
- Irkçılığın sadece ayrımcı bir şekilde hareket eden bireylerle ilgili olmadığını, aynı zamanda toplumun bazı grupların yararına ve diğerlerinin aleyhine olacak şekilde yapılandırma biçimleriyle ilgili olduğunu anlamak gerekmektedir.
- Irkçılığın bireyler ve topluluklar üzerindeki gerçek etkisini anlamak için ırkçılığa maruz kalmış kişileri aktif olarak dinlemek ve onlardan bir şeyler öğrenmek gerekmektedir.
- Irkçılığın hem açık hem de gizli biçimlerde dahil olmak üzere mikro saldırılar, marjinal gruplara yönelik zararlı eylemler gibi birçok farklı biçimde olabileceğini kabul etmek gerekmektedir.
- Irkçı davranışlara karşı kasıtlı ya da kasıtsız olmasına bakmaksızın sıfır tolerans kültürünün oluşması gerekmektedir.
- Irkçı yorum ve eylemlere karşı ses çıkarılması, eşitlik ve hakkaniyeti teşvik eden politika ve programların desteklenmesi, ırkçılığın tarihi ve etkileri konusunda bilgi sahibi olmak gerekmektedir.
- Irkçı düşüncelerin yayılmasının engellenmesi için medya bir araç olarak kullanılarak dürüst ve objektif haberlerin yayınlanması gerekmektedir.
Sonuç olarak gerçekten kapsayıcı ve eşitlikçi bir toplum inşa etmek için, her bir bireyin ırkçılığın tüm biçimlerine meydan okuması ve ortadan kaldırmak için sorumluluk alması önemlidir.
“Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik Ancak bu arada çok basit bir sanatı unuttuk; kardeş olarak yaşamayı…” Martin Luther King
Peki GÖÇDER’de ırkçılığın önlenebilmesi adına sunulan katkılar nelerdir?
GÖÇDER bünyesinde bireylerin kapasite ve farkındalıklarının artırılması üzerine çeşitli sosyal uyum projeleri gerçekleştirilmiştir. Örnek projeler aşağıda sıralanmıştır.
- Türk-Mülteci Gençlerin Kişisel Gelişimlerinin ve Sosyal Uyumlarının Güçlendirilmesi Projesi
- Göç Temelli Çatışma Çözümleri Projesi
- Yerel, Mülteci ve Göçmen Gençlerin, Stem/Steam Alanları Yaratılarak Sosyal Uyum ve Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi
- Yerel ve Göçmen Çocuk, Genç ve Yetişkinlerin Sosyal Uyumunun Güçlendirilmesi Projesi
- Dijital Irkçılığın Önlenmesi ve Azınlıkların Dahil Edilmesi Projesi
GÖÇDER, bünyesinde barındırdığı çeşitli insan profili ile ayrımcılıktan uzak kapsayıcı bir tutum sergilemiş olup bireylerin çeşitli konularda kendilerini geliştirebilecekleri alanlar sağlamaya özen göstermiştir. Örnek konular aşağıda sıralanmıştır.
- Kültürlerarası diyalog
- Psiko-sosyal gelişim
- Farklı kültürlere saygı
- Sosyal uyum
- Toplumsal aidiyet
- Sosyal hayata katılım
- Sorun çözme kapasitesi
- Etkili iletişim becerileri
- Takım çalışmaları