Toplumsal Cinsiyet Nedir?
Toplumsal cinsiyet kavramı, kadınlar ve erkekler arasındaki toplumsal ve kültürel olarak inşa edilmiş farklılıkları, erkek veya kadın olmaları doğrultusunda toplumların kişilere yükledikleri rol ve sorumlulukları ifade eder.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Nedir?
Toplumsal cinsiyet eşitliği, erkekler ve kadınlar arasında toplumsal cinsiyet farkları yüzünden eşitsizliğin ortaya çıkmamasını, ortayan çıkan eşitsizliğin sonlandırılmasını fırsat ifade eder. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda hala birçok sorun ve ciddi adaletsizlikler mevcuttur.
‘‘İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir. Kabil midir ki; bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin? Mümkün müdür ki; bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?’’ M. Kemal ATATÜRK
Kadınlar için cinsiyet ayrımcılığı hala yaşanmaktadır. Örneğin, kadınlar ev işleri ve çocuk bakımı gibi işleri yapmaları nedeniyle kariyer yolunda zorluklarla karşılaşmaktadırlar. İş dünyasındaki kadınlar erkekler kadar yüksek pozisyonlara yükselememekte, düşük pozisyonlarda bulunmakta ve aynı maaşları alamamakta, daha az ücret almaktadır.
Erkekler için de cinsiyet rolleri nedeniyle bazı sorunlar mevcuttur. Örneğin erkekler de günlük, karmaşık duygusal zaaflarını ifade edememektedir.
Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için birçok adım atılması gerekmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek için gerekenler arasında, kadınların iş dünyasında ve sosyal hayatta daha fazla yer edinmelerine, erkeklerin duygusal zaaflarını ifade etmelerine izin vermek ve onların çocuk bakımı ve ev işleri gibi hareketlerini paylaşmalarını teşvik etmek gerekmektedir.
Ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitim önemlidir. Toplumların cinsiyet rolleri, cinsiyet ayrımcılığı ve cinsiyet eşitliği konularını anlamları ve nasıl başa çıkmaları gerektiği konusunda bilgi edinmeleri gerekir. Bunun için özellikle okullarda toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine eğitimler verilmesi yerinde olacaktır. Toplumsal cinsiyet eşitliği için önemli olan bir diğer konu, cinsiyetçi dil ve davranıştır. Bu nedenle, cinsiyetçi dil ve davranışlar için bilinçlendirme çalışmalarının yapılması ve bunlara karşı mücadelenin sürdürülmesi gerekmektedir.
Toplumsal cinsiyet eşitliği, herkes için daha adil ve eşit bir toplum oluşturmak için çalışılması gereken önemli bir alandır. Bireylerin cinsiyetleri ne olursa olsun, eşit haklar ve çözüm elde etmelerini sağlamak için çalışılmalıdır.
GÖÇDER olarak bizler de bu zamana kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması adına, çeşitli projelerde ‘‘Toplumsal Cinsiyete Dayalı Ayrımcılık’’, ‘‘Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddet’’, ‘‘Toplumsal Cinsiyet ve Roller’’ temalı atölyeler gerçekleştirdik. Eğitmenlerimiz Keçiören ve Altındağ’daki çeşitli okullarda ve kendi atölyelerimzde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla bahsedilen temalar çerçevesinde göçmen ve yerel kadın ve çocuklara eğitimler verdi.
‘‘Eğer erkekler fiziksel olarak daha güçlü oldukları için kadınlardan üstünse o zaman hükümeti neden Sumo Güreşçileri yönetmiyor?’’ Toshiko Kishida